Det sosiale gapet mellom digitale immigranter og digitalt innfødte

Innledning

Den yngre generasjon som er vokst opp i det digitale nettsamfunnet kalles gjerne de digitalt innfødte (digital natives), mens de som har vokst inn i det, kalles digitale immigranter. Det fremmede landet blir for immigrantene den digitale verden, hvor de må lære seg et nytt språk og en ny kultur. Noen immigranter er lettlærte og lærer seg språket fort uten aksent, mens andre sliter med å forstå den nye kulturen. Immigrantene vokste opp i industrisamfunnet hvor fysiske produkter ble kjøpt for å så eies av kjøper. Aviser, bøker og vinyler er eksempler på sanne produkter fra industrialderen. Det handfaste. Kjøpte man noe, eide man det. I denne tid var det sosiale liv assosiert med i stort sett ansikt-mot-ansikt- kommunikasjon. Skulle man være sosial måtte man reise for å møte venner langt unna. Man skrev brev og satte på frimerke, og gikk til posten og postet det, og de ringte med fasttelefon om de skulle fortelle noe.

De innfødte er vokst opp i en tid svært annerledes fra denne tid. De er vokst opp med digitalt innhold rundt seg, hvor kommunikasjonen er digital, og måten å forholde seg til den på, er deres ”morsmål”. De kjenner ikke en verden uten internett. For dem har de sosiale plattformene og informasjonskanalene alltid eksistert. Det er her de viser hvem de er gjennom å dele med andre bilder fra blant annet ferier, statusoppdateringer og oppmerksomhetsivrige ”selfies”. Det er her de skaper en form for identitet. Det er her de forteller om sine liv. Og det er her de mest sannsynlig kommer å leve videre langt etter sin død.

 

Digital natives vs. digital immigrants

Et av områdene en ser forskjeller mellom digitalt innfødte og digitale immigranter er kommunikasjon og interaksjon med mennesker rundt oss. Måten de innfødte kommuniserer på er veldig annerledes fra immigrantenes. Immigrantene er opptatt av at man ser hverandre i øynene når man snakker til hverandre, og snakker sammen ordentlig med hele ord og setninger og ikke med de uforståelige forkortelsene de innfødte bruker. Det kan virke som at det er vanskelig for dem å forstå at dette er de innfødtes morsmål og kommunikasjonsform. Mange immigranter mener nok at sosiale medier stjeler oppmerksomhet og energi fra det virkelige livet, og de fysiske forholdene til andre mennesker. Jeg tror at immigrantene er skeptisk til de innføddes ivrige aktivitet i de sosiale nettverkene fordi de føler at de mister den ekte kontakten mennesker har med hverandre. De har mindre forståelse for de nye formene for sosialt samvær.

Det er ikke det at immigrantene ikke bruker de sosiale medieplattformene. De har bare mer eller mindre vansker med å forstå den nye infrastrukturens alle muligheter, og er gjerne litt mer forsiktig i informasjonsdelingen enn de innfødte, og de lar seg ikke oppslukes av det på en så intens måte. De digitalt innfødte setter ikke spørsmålstegn ved å være tilgjengelig, og de ser heller ingen begrensning av å være i det offentlige rom. De innfødte tar sosiale snarveier. For dem er det helt ulogisk å trenge å reise halve jordkloden rundt for å besøke noen, enda mindre å skrive et brev, når du kan sende dem en snapchat av hva du spiser til lunsj på få sekunder, og i tillegg få svar om vedkommendes lunsj i lynrask retur. Hvorfor bruke så lang tid på å fortelle noen hva du gjør når du bare kan poste ett innlegg på Facebook, eller sende et bilde på Instagram og få 41 likes på få timer?

Nettet har gitt de innfødte en helt ny type infrastruktur. Med evnen til å forstå blant annet engelsk på et mye tidligere stadium gjør at det er mulig å utforske verden og fremmede mennesker på en helt annen måte enn det som har vært normalt før. De innfødte blir nok på den måten mer åpne og får en tidligere og bredere livserfaring enn immigrantene. Med nettsamfunn som Facebook, Twitter og Instagram gjør det veldig enkelt og svært uformelt å kommunisere med omverden.

På den andre siden tenkes det lite over at det en poster på sosiale medier vil sette digitale spor for resten av deres liv. Lite tenkes det over at disse basene krever eierskap til alt som legges ut til evig tid. Ikke en gang når de dør vil de bli helt borte fra nettet. Jeg har selv en venn som for et par måneder siden døde i en tragisk ulykke. Han ”lever” fortsatt videre på sin facebookside, som nå har blitt en form for R.I.P- profil der venner og bekjente stadig viser med bilder og tekst hvor viktig han var, og hvor savnet han er. Han var et viktig ansikt i vår hjemby. Men han hviler på ingen måte i fred enda.

De sosiale plattformene gjør de innfødte svært oppdaterte på hva alle rundt dem driver på med. Spørsmålet er om det gjør dem sosiale. En må spørre seg selv hvor viktig det er å vite hva din klassekamerat fra ungdomsskolen fikk i bursdagsgave fra kjæresten. Spesielt når du ikke har sett henne på 12 år. Begrepet sosial må få en litt annen betydning i de innfødtes digitale verden enn i immigrantenes verden. Hvis en skulle spørre de to partene, ville du åpenbart fått forskjellige svar.

Forskjellen mellom de innfødte og immigrantene tror jeg er og blir at immigrantene er flinkere til å lese et ekte menneskes kroppspråk. Hva et menneske føler kan en se på kroppsspråk eller i et ansiktsuttrykk. Ikke minst på tonen i en stemme. Disse ”fysiske” tingene ved å være sosial med et annet menneske mener jeg de innfødte kan få en utfordring med i framtiden, da mye av den sosiale interaksjonen skjer via det digitale samfunnet, der det meste av det sosiale skjer via bilde, tekst og likes. På den andre siden får de selvfølgelig et langt bredere nettverk og relevante kontakter enn immigrantene, som kanskje til og med kan brukes i framtide vennskap og bussinesmuligheter. Likevel bør en måle verdien av en ”facebookvenn”. Jeg setter penger på at flere av dem ikke en gang ville sagt hei til deg hvis du hadde møtt dem på gaten. Det har i hvert fall vart min erfaring opp til flere ganger. Selv om man er oppdatert på hverandres liv via de sosiale medieplattformene er det en helt annen sosial stemning i det virkelige liv. Jeg kan ikke la være å tenke på den svenske artisten Håkan Hellströms sangtekst ”Å gud det gör så ont att nått så nära kan vara så långt bort”.

Tanker runt temaet

Jeg har selv vansker å sette meg i en av disse boksene. Jeg er født 1986, og føler at jeg havner litt i begge kategorier. Jeg husker min første mobiltelefon, en Nokia 5110 med god gammeldags Snake på. Jeg husker når vi fikk internett, og jeg kunne ta en dush og føne håret før nettsiden jeg ønsket å besøke ble ferdignedlastet. Samtidig er jeg i dag svært aktiv på de fleste sosiale medieplattformer, og vil nok si at jeg er en immigrant med svært lite aksent i dette nye landet. Jeg deler med meg av mitt liv og alt det inneholder. Jeg snakker med fremmede som jeg bevisst vet at jeg aldri kommer til å møte i mitt liv. Men samtidig foretrekker jeg på alle måter immigrantens filosofi rundt det sosiale. Den ekte fysiske kontakten med mine venner, der vi legger bort alt av dingster og ser hverandre i øynene når vi snakker. De som er mine genuine venner. Jeg liker diskusjonen, øyekontakten og kroppsspråket. Jeg kan ikke la være å føle at plattformer som Facebook og Instagram er noe overfladisk, hvor bare de beste sidene av menneskers liv blir vist frem. Det virker som at det ikke er plass for direkte svakhet, usikkerhet og personlige kriser. Immigrantenes Jantelov og ekte medlidenhet eksisterer knapt i denne digitale verden. Jeg ser unge jenter presse opp puppene sine i kamerat med trutmunn og jeg ser unge gutter poste bilder av sin alt for fulle venn en lørdagskveld. De innfødte tenker ikke på konsekvensene. Immigranter tenker bare på konsekvenser.

 

Inspirasjon og litteratur:

Krokan, Arne. «Den Digitale Økonomien». 2014.

http://www.marcprensky.com/writing/Prensky%20-%20Digital%20Natives,%20Digital%20Immigrants%20-%20Part1.pdf

http://thesocialmediatrainee.wordpress.com/2010/05/09/digital-natives-vs-digital-immigrants/

http://arnek.wordpress.com/oppvekst-i-det-digitale-nettsamfunnet/

http://arnek.wordpress.com/2009/06/06/gamliser-digitale-immigranter-og-innfdte/

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s