Skremselspropagandaen mot snus, dere.

I onsdags la Folkehelseinstetuttet (FHI) fram rapporten «Helserisiko ved bruk av snus» som er laget på bestilling fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Snusbruken i Norge har tredoblet seg i løpet av de siste fem årene. FHI advarer om en snus-epidemi blandt unge som kan gi fatale helseskader. I alderen 16-24 år snuser nå hvert tredje mann og hvert fjerde kvinne daglig eller av og til. FHI slår alarm! Direktør for FHI, Camilla Stoltenberg sier til NRK:

«Det ligner nesten en epidemi fordi det er et fenomen som øker raskt i omfang i befolkningen. Nesten som en smittsom sykdom».

Utifra rapporten mener FHI at det finnes sterk dokumentasjon for:

  1. Ulike typer kreft, særlig i bukspyttkjertelen, matrøret og munnhula, men også i mage og tarm.
  2. Utvikling av diabetes type 2 og overvekt
  3. Lav fødselsvekt og premature fødsler ved snusing under svangerskapet

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelsforskning (SIRUS) mener man ikke kan gå så langt at man kan kalle utviklingen for en epidemi, da snus-trenden er i ferd med å roe seg, og at snus er langt mindre helsefarlig enn det røyk er. Han sier videre at 80 % av dagens snusere er tidligere røykere, røykere som prøver å stumpe røyken eller ungdom som ellers ville ha begynt å røyke.

Mine meninger

Jeg har lest konklusjonene i denne rapporten, og man har altså fortsatt ikke klart å komme fram til i hvor stor grad snus egentlig øker risiko for bl.a kreft. Egentlig føler jeg at de ikke har funnet ut så mye mer enn det vi allerede vet om risikoene. Altså svært lite. Det er fortsatt for lite forskning på dette feltet. Grunnen til det er nok naturlig fordi denne snus-trenden er så pass ny at det ikke har gått tilrekkelig lang tid for å kunne si noe om hva som skjer med oss unge i framtiden.

For meg blir uansett denne rapporten en litt unødvendig skremselspropaganda, der FHI får det til å høres ut som at alle unge kommer til å dø i en grufull epidemi av kreft og elende. At dette er enda et produkt som forpester befolkningen, og som bør forbys i Norge for å redde den uvitende, naive ungdommen. Vi er ikke naiv. Vi forstår at tobakk er helseskadelig. Men kjære vene. Det er da sukker, fet mat, alkohol og energidrykker også.

Man må heller ikke glemme at Folkehelseinstituttet har et allment interesse for å ta vare på folkets helse. Akkurat derfor må jeg stille meg kritisk til denne rapporten. Dette er altså en gjeng som alle sammen har påbegynt disse studiene med et sinne om at snus allerede er et dødelig produkt. Burde det ikke ha vært en motpart med i denne studiegruppa?

Uansett. Det er mange valg i livet som kan drepe deg. Friheten å velge er generelt potensielt dødelig. Vi er et demokrati, og kan dermed ikke forby friheten.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s